Bylinky jsou už od pradávna využívány nejen k dochucování pokrmů, ale také při léčbě nejrůznějších neduhů.
Správná příprava bylinkového čaje:
Myslete na to, že voda na přípravu čaje by měla být horká, nikoliv vařící.
Budete potřebovat:
- 250ml vody
- 1 čajovou lžičku bylin (květů, nati nebo stonků)
Nálev louhujte zhruba 10-15 minut.
Pozor: maximální doporučení množství je: 3 šálky (250ml) denně
Nejoblíbenější bylinkové čaje a jejich přínosy:
- Heřmánkový čaj – je jeden z nejrozšířenějších druhů, má antibakteriální a protizánětlivé účinky. Vhodný je k vyplachování úst po zákrocích, aftech nebo drobných poraněních v ústech. Pro své uklidňující účinky se rovněž hodí při potížích s nespavostí.
- Čaj z mateřídoušky – mateřídouška je skvělá zejména pro svou antimikrobiální aktivitu. Sáhněte po ní při nachlazení, kašli nebo onemocnění dýchacího traktu.
- Šalvějový čaj – šalvějový čaj je ideální pro studenty, jelikož umí podpořit činnost mozku a kognitivní funkce. Podle vědců má šalvěj pozitivní vliv na funkci paměti a přispívá k efektivnímu učení.
- Šípkový čaj – šípky vidíme na podzim téměř na každém rohu. Rudě červené plody si můžete sami nasbírat během procházky a kromě čaje si z nich připravit také sirup. Šípky jsou doslova nabité vitamínem C a antioxidanty. Šípkový čaj pozitivně ovlivňuje funkci imunitního systému a podporuje zdraví srdce a cév.
- Čaj z třezalky tečkované – třezalka se také někdy nazývá přírodní antidepresivum. Působí proti úzkosti, pomáhá s léčbou deprese a podporuje spánek. Ženy ji rády využívají na zmírnění premenstruačního syndromu.
- Meduňkový čaj – meduňka je svěží bylinka s nádechem citronu. Pomáhá s celkovým zklidněním a podporuje usínání. Podle výzkumů má také příznivý efekt na elasticitu cév.
- Mátový čaj – hodí se při potížích s trávením. Pomáhá ulevit od křečí břicha a nevolnosti. Pokud je vám těžko po vydatném obědě, sáhněte po hrnečku mátové čaje.