Podmanivá vůně chlebového těsta, která se pomalu line celý bytem. No není to sen? Přitom si chléb můžeme hravě upéct i doma a nepotřebujeme k tomu žádné speciální suroviny nebo několikaletou praxi v kuchyni. Pečení chleba je jednodušší, než se na první pohled zdá. Chce to jenom trochu snahy a práce, ale z výsledku budete nadšení.
Kvalita pečiva v obchodech jde rapidně dolů, ty tam jsou http://kalendar.beda.cz/astronomicke-hodiny doby, kdy ještě našim babičkám vydržel chléb v ošatce překryté plátýnkem i několik dnů. Při špatném skladováním vydrží doma „čerstvý“ chléb dva dny, i v případě kdy na správné skladování pečiva klademe velký důraz, se můžeme pyšnit poživatelných chlebem sotva o den déle. Řešením může být chléb od místního pekaře, menších lokálních pekařství, ale ty postupem času zanikají a tak chtě nechtě musíme zamířit v mnoha případech pro pečivo do supermarketu. Poslední možností, jak ochutnat poctivý chléb, je nakoupení základních surovin a vlastní přičinění. První pokusy možná nebudou až tak zdárné, ale vše chce pouze svůj čas. Nakonec pečení chleba není až tak složitá disciplína, jak by se na první pohled mohlo zdát. A i když první výsledek nebudu nejlepší, bude dozajista lepší než chléb, který leží už týden zabalený v igelitovém pytlíku v supermarketu.
Bez kvásku to nepůjde
Všechny suroviny smíchejte dohromady v dostatečně velké míse, neboť těsto postupem času ještě řádně nakyne. Hmota bude opravdu hutná a velmi těžko se s ní pracuje, ale tak má pravé těsto na chleba vypadat. Teď už stačí dát těsto kynout na cca 8 hodin na teplé místo, klidně ho uložte na několik hodin do peřin. Po 8 hodinách stačí těsto vyválet a dát upéct.
S příměsí semínek, ořechů nebo jinou moukou
Základní recept se dá pozměnit a ozvláštnit přidáním nejrůznějších semínek nebo oříšků. Skvělá jsou neloupaná slunečnicová semínka, která jsou v chlebu vynikající.